Keracunan Logam Berat

Keracunan logam berat (mercury, lead, cadmium, arsenic).

Logam berat adalah logam yg mempunyai SG (specific Gravity) lebih dari 5, dan terletak di bhg bawah periodic table. Ia wujud secara semulajadi di dalam batuan dlm bentuk oxide. Dlm bentuk oxide ia tidak merbahaya. Apabila ia larut dalam air menjadi cation dan menjadi lebih mudah utk masuk ke dalam badan manusia.

Ada 35 logam yg menjadi kebimbangan keracunan kpd tubuh kita; 23 darinya adalah heavy elements atau”heavy metals”: antimony, arsenic, bismuth, cadmium, cerium, chromium, cobalt, copper, gallium, gold, iron, lead, manganese, mercury, nickel, platinum, silver, tellurium, thallium, tin, uranium, vanadium, and zinc.

Ada logam berat yg diperlukan tubuh seperti Chromium  dan pd masa yg sama Chromium adalah racun. Ini bergantung kpd jenis CATION logam tersebut. Chromium hexavalense adalah berguna kpd tubuh manusia manakala  Chromium trivalense adalah racun.

Logam berat masuk ke tubuh melalui minuman air tercemar atau makanan laut (seafood). Makanan laut yg hidup dgn menyedut lumpur (burrowing -ketam, udang, kerang dsb) dasar laut biasanya akan mengumpul logam berat, kerana logam berat, (oleh kerana ia berat) ia akan mendap ke dasar laut. Manakala ikan kecil tidak ada logam berat.  . Dlm kadar sedikit sbhg heavy metal berguna sbg nutrisi kpd sel tubuh ( misalnya 200 ppm- 200 bhg dlm setiap 1 juta bhg air). Sebaliknya heavy metal yg datang dari pencemaran sungai, laut, tasik dan perigi dan berkumpul secara sedikit demi sedikit dlm tubuh akan  menyebabkan komplikasi kesihatan. Logam ringan misalnya sodium, kalau kita ambil berlebihan dlm tubuh (misalnya suka makanan yg masin) ia akan diflush keluar melalui air kencing dan peluh. Logam berat TIDAK. Kerana saiz atomnya yg besar logam berat tidak dapat melepasi tapisan Bowman dlm ginjal, maka ia akan dikembalikan ke dlm darah. Oleh kerana ia racun maka ia akan dihantar ke hati utk dilupuskan. Apabila hati gagal melupuskannya, maka ia tidak dibiarkan merayau-rayau dlm darah, sistem tubuh yg dicipta oleh Allah ini sangat ajaib, ia akan dihantar sejauh-jauhnya iaitu kulit bagi mengelakkan ia merosakkan organ-organ penting tubuh yg lain. Tanda seseorang itu ada mengumpul logam berat ialah bahagian kulit nipisnya seperti leher, bawah kelopak mata kelihatan hitam.

Walaupun kita termakan/ terminum air yg mengandungi paras yg dibenarkan misalnya 200ppm mercury misalnya, tetapi kalau pengambilan itu berterusan setiap hari maka dlm jangka panjang kita akan mengumpulkan 50,000ppm mercury dlm tubuh. Pada paras ini ia adalah racun.

Link:  12 Worst Hormone-Disrupting Chemicals Revealed

Logam berat mungkin terdapat di dalam air minum dari perigi. Air minum permukaan ( sungai, tasik dsb) adalah lebih baik dr segi pencemaran logam berat. dan air ini dirawat sebelum dipaipkan ke rumah. Manakala perigi dan tube well, bergantung kepada aquifer yang mengalir melalui batu hampar (bedrock) yang mengandungi batuan yg mengandungi arsenic. Batuan jenis ini biasanya terdapat berdekatan dengan lombong-lombong yg mengeluarkan logam (lombong besi, tembaga, timah, emas dsb). Satu jenis mineral yg terdapat bersama dengan batuan logam ini ialah arsenopyrite yg mengandungi arsenic. Air lombong yg mengandungi mineral arsenopyrite biasanya akan kelihatan  berkilat merah-hitam dipermukaannya apabila ia terkena panas matahari. Ini adalah disebabkan arsenic di dalam arsenopyrite telah melarut ke dalam air lombong yg menjadi panas.

Logam berat juga mungkin terdapat di dalam ayam daging. Roxarsone atau nitarsone (Pfizer) menjual produk ini utk kegunaan poultry. Ia mengandungi Arsenic (iAS) atau inorganic Arsenic. Walaupun ia adalah inorganic Arsenic tapi ia adalah logam berat yg bahaya. Keracunan As pernah dikaitkan dengan kes Anuar Ibrahim (wallahu a’lam) click here

 

lihat link: http://well.blogs.nytimes.com/2013/09/20/the-arsenic-in-our-drinking-water/

http://w3.newsmax.com/blaylock/video_brain_alz.cfm?promo_code=1394B-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s