15 Tahun Kajian – Bagaimana Clayever Ditemui

Botol Detox SM

Salam,

Ramai yang bertemu saya dan bertanya soalan yang agak ‘curious’, bagaimana saya berjaya mencipta produk clayever. Lalu saya jawab, bukan saya yg cipta tetapi ALLAH yang cipta, saya hanya menemuinya sahaja.

Dahulunya saya bekerja sbg Drilling Fluid Engineer (DFE)** di plantar minyak EPMI (ESSO) Terengganu. Dengan bekalan ilmu sains dan curious yang berlebihan terhadap ciptaanNya, semasa dalam perkerjaan saya begitu terfokus kpd clay yang saya memangnya setiap hari berurusan dengannya. Untuk pengetahuan, telaga minyak di offshore Terengganu di gali (drilling) sejauh kira-kira 8,000 ke 10,000*  kaki ke dalam perut bumi  mulai dari dasar laut. Dari segi geologi kerak bumi berlapis-lapis, biasanya kawasan minyak, lapisan yang paling banyak adalah lapisan clay dan shale. Sbg DFE saya mengendalikan clay yg keluar dari perut bumi ini seperti bola selut bergolek- di atas shale shaker – ia dikenali sbg Gumbo. Sepanjang pekerjaan saya selama 8 tahun ini saya bergelumang dgn clay hampir setiap hari. Saya mulai curious apabila saya dapati kulit saya cantik tiada kudis dsbgnya.

Saya mula membuat kajian atas kehebatan makhluk ciptaan Allah – clay.  Di dalam AlQuran  juga banyak kali Allah nyatakan bahawa ‘dijadikan manusia dari saripati tanah yg melekit (clay)’. Kalimah ini di ‘hint’ banyak kali dalam beberapa surah. Saya rasa mesti ada gunanya clay.

Dari sinilah saya mulakan kajian secara sambilan dalam tempoh pekerjaan saya. Dari segi geologi ada lebih 300 jenis clay di dunia ini. ada clay yang exposed di atas tanah dan ada clay yg terbenam jauh kedalam perut bumi berumur jutaan tahun. Semuanya saya kaji.

Akhirnya saya temui Clayever.

* Platform Ofshore Trgnu – Irong Barat, Semangkok, Guntung, Seligi, Palas, Tabu.  Dsbgnya

** Di offshore saya bekerja sbg DFE, Bila berhenti sy praktis – geologist  dlm industri perlombongan ( terutamanya Emas).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s